Французите кои ќе потпишат за руски екипи не може да играат за репрезентацијата

Кошаркарскиот сојуз на Франција ги исфрли сите кошаркари кои ќе потпишат за руски или белоруски клуб, а причина за тоа е војната во Украина.

Федерацијата ќе бара од кошаркарките и кошаркарите кои ќе бидат избрани да ја претставуваат Франција да потпишат заклетва дека нема да имаат поврзаност со руски или белоруски клуб додека трае воениот конфликт.

Доколку некој играч го прекрши договорот, тогаш нема да биде во конкуренција за Олимписките игри во Париз во 2024 година.