Поради коронавирусот: Ќе нема Ф1-трка во Кина ниту во 2023 година!

Ептен ригорозните мерки што кинеските власти ги преземаат за сузбивање на пандемијата со Ковид-19, дефинитивно ја откажаа Ф1-трката во оваа земја и за 2023 година.

Организаторите на Големата награда на Кина се надеваа дека првпат по 2019 година најбрзиот циркус ќе може да се врати во најнаселената земја во светот, но тоа не е можно со оглед на правилата кои се актуелни во земјата. Во овој момент, во календарот за 2023 година повторно има 23 трки, а се размислува за можни замени.

„Во Кина сè уште е во сила 'нулта политика кон Ковид-19', што значи строги заклучувања, а настаните како тој што би се одржал на патеката во Шангај се строго забранети“, објави ФИА.

Според сегашните планови, засега има четиринеделна пауза во календарот на Ф1 за следната година и тоа од почетокот до крајот на април и не се знае дали ќе се вметне уште една трка помеѓу Големата награда на Австралија и Големата награда на Азербејџан. Прв фаворит за место во календарот е португалската патека Портимао.