Чешка со најмлад, Германија со најстар состав на Европското првенство

На два дена пред почетокот на Европското првенство, познати се конечните состави на 24. репрезентации кои ќе учествуваат на него.

Најмлад тим на шампионатот ќе има селекцијата на Чешка каде просечната возраст на фудбалерите изнесува 25,3 години. Блиску до неа е Турција со 25,8, па Англија и Украина до 26,3. Највозрасна е репрезентацијата на домаќинот - Германија каде играчите во просек по 28,5 години.

Интересно е тоа што на првенството ќе игра само еден малолетен фудбалер. Станува збор за шпанскиот репрезентативец Ламин Јамал кој на еден ден пред финалето (13 јули) ќе наполни 17 години.