„Хамилтон сè повеќе ме потсетува на Сена“

Поранешниот возач на Формула 1, Герхард Бергер призна дека во одредени аспекти, Луис Хамилтон го потсетува на Аиртон Сена.

Последните неколку говори на Британецот, како и неговите освојувања на публиката, се речиси идентични како оние кои своевремено ги имаше еден од најдобрите возачи во елитното автомобилистичко натпреварување.

Кога разговараме за млади возачи, честопати ме прашуваат дали гледам знаци на Аиртон Сена во нив. И секогаш одговарам не, затоа што Сена беше едноставно различна и тешко беше да се споредува со некого. Но, сега можам да кажам дека Луис навистина започна да ме потсетува на Аиртон со неговите говори. На начинот на кој постапува под непредвидени околности, на урбанистички или брзи патишта, на дожд и суво земјиште, тој ја одржува својата форма. Значи, да, генерално, Луис е многу сличен на Аиртон. Бразилецот беше посебна личност. Никој не може да се спореди со шармот на Аиртон, но Луис е исто така прекрасен – на начинот на кој тој го промовира нашиот спорт ширум светот, во нови земји и особено во Америка, привлекувајќи нова публика. За мене, Луис е ист човек, додаде Бергер.