„Тајмс“: УЕФА е во криза, ќе ги намали наградите од ЛШ

„Тајмс“ пишува дека Европската фудбалска унија (УЕФА) планира да го намали наградниот фонд во следните пет сезони во Лигата на шампиони (ЛШ) затоа што претрпела огромна загуба поради кризата со ковид-19.

Медиумот пишува дека УЕФА поради кризата со коронавирусот загубила речиси половина милијарда евра, а тоа се премногу пари за нив и ќе мора да пронајдат начин како да ги надокнадат загубите.

УЕФА планира да го намали наградниот фонд за следните три сезони, а потоа ќе продолжи и во следните две сезони за да се надомести штетата. Тие засега не се сигурни дали сезонава ќе може да се заврши без одредени намалувања на наградите.

УЕФА секоја сезона на клубовите и фудбалските сојузи им дели голема сума на пари, а годинава тоа фондот треба да биде помал за 80 милиони евра.