Саудиска Арабија официјално достави кандидатура за Мундијалот во 2034 година

Она што долго време се најавуваше, денеска доби потврда откако Саудиска Арабија ја достави својата кандидатура за Светското фудбалско првенство во 2034 година.

Слоган на кампањата е „Заедно растеме“,  а официјално е промовирано и логото на Мундијалот ако тој биде организиран во оваа држава. Последните две години Саудиска Арабија вложи големи финансиски средства во фудбалот, донесе огромен број светски фудбалски ѕвезди, а кандидатурата за организација на Светското првенство е доказ дека на сето тоа се гледа како на долгорочен проект.

Саудиска Арабија сакаше да го организира и Мундијалот во 2030 година, но организацијата на тој настан го добија Шпанија и Мароко.