Од Абердин се пожалија: Миовски го чека тортура за виза поради Брегзит!

Македонскиот репрезентативец Бојан Миовски, кој потпиша четиригодишен договор со шкотски Абердин допрва го чекаат најголемите маки, да ја извади визата за Велика Британија и да ја мине целата тортура додека добие „зелено светло“, за што се пожали и менаџерот на шкотскиот клуб Џим Гудвин.

Миовски за 624.000 евра дојде во Абердин од унгарски МТК, потпиша четиригодишен договор, во Шпанија на тренинг-кампот на шкотскиот клуб ќе ги направи лекарските прегледи и ќе почне со подготовката за новата сезона, ама... Кога Абердин ќе тргне дома, Миовски го чека најтешката задача – да ја добие визата.

Причина е Брегзит, одделувањето на Велика Британија од ЕУ, по што ептен се заострени правилата за виза и работна дозвола, а спортистите не се изземени од пеколната и бирократска процедура која одзема еден куп време и нерви.

„Кога ќе се вратиме сите во Абердин, за жал Бојан нема да може да дојде со нас, зашто мора да го мине тој процес за визата. Има (пре)многу бирократија и без да навлегуваме во политиката на Брегзит, овој процес многу не му помогна на фудбалот. Брегзит влијае на секој сектор во индустирјата во УК, а целиот бирократски процес за да добиете дозвола за работа е ист за сите и фудбалот не е исклучок, ниту иземен. Нема да имаме никаков повластен третман, што значи за Бојан ќе мора да ги минеме истите процедури како за секој друг, а сето тоа бара дополнително време во целиот процес“, вели Гудвин.

Миовски во октомври лани дебитираше за македонскара репрезентација, а овој месец ги даде првите два гола за сениорската репрезентација.