Формула 1 се соочува со голема финансиска загуба

Сопствениците на Формула 1, американската компанија „Либерти Медија“, објави катастрофални финансиски загуби кои кризата КОВИД-19 му ги нанесе на најбрзиот циркус на денешницата.

Според извештајот, за првиот квартал од годината приходите паднале од 246 милиони долари во однос на истиот период во 2019 година, на само 39 милиони долари – пад од 84 проценти .

Во текот на овој период требаше да има трки во Австралија и Бахреин, но тие беа откажани поради пандемијата. За месеците кои се работи – јануари, февруари и март, главните приходи од такси, спонзорство и радиодифузија требаше да изнесуваат околу 198 милиони долари, но во реалноста организацијата доби само 13 милиони.

Бидејќи немаше спортски настани во првиот квартал на 2020 година, главниот приход на Формула 1 се состоеше од спонзорски договори кои не се поврзани со официјалниот почеток. Слично на тоа, другите приходи се целосно поништени. Во моментов не очекуваме дека ќе има натпревари во вториот квартал од годината, изјавија од „Либерти“.

Формула 1 сепак се надева дека ќе може да одржи 18 трки до крајот на 2020 година, но сите ќе бидат пред празни трибини. Засега, сезоната е предвидена да започне во текот на викендот од 3-5 јули во Австрија.