Формула 1 и ФИА соработуваат многу блиску во изминатиот период за да донесат нов револуционерен дизајн на болидите почнувајќи од сезоната 2012 година. 

Дизајнот на болидите треба да придонесе за подобро тркање на патеките, поголема безбедност и секако поголема аеродинамичност. Се очекува овој дизајн да еволуира уште малку. Целта е да има повеќе претекнување, а новиот дизајн на шасијата ќе го овозможи тоа.