Пример за нашите „ѕвезди“: Српски фудбалер донира 70.000 евра за да спаси живот на дете!

Српската јавност денеска е одушевена од потегот на нивниот фудбалски репрезентативец, Немања Матиќ, кој анонимно и без никаква помпа, донирал 71.000 евра за помош за лечење на четиригодишниот Душан Тодоровиќ, кој боледува од рак на надбубрежната жлезда.

Веќе подолг период во Србија има акција за помош на малиот херој, но никако не можеше да се собере потребната сума за потребното лечење во Барселона. Членот на Манчестер јунајтед решил да ја доплати разликата од собраните пари до вкупната цена на третманот, по што Душан заминал во каталонската престолнина. Веста дека тој е анонимниот донатор излезе од таткото на детете и покрај забраната која ја добил од фудбалерот, кој не сакал да се прави било каков спектакл од неговата помош.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

POMOZIMO DUŠANU TODOROVIĆU Dušan Todorović rođen je 21.06.2014. godine u Beogradu. Prvi simptomi bolesti su uočeni krajem 2016. godine, kad je analizom krvne slike primećen pad hemoglobina. Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je napipao u trbuhu deteta strano telo, nakon čega je dao uput u Beograd. Prilikom kasnijih analiza, Dušanu je dijagnostifikovan tumor – neoblasma. Nakon izvršene biopsije, pristupilo se hemoterapiji u Beogradu, koja je rezultirala smanjenjem tumora do operativne veličine. Prva operativna intervencija je realizovana u eksperimentalnoj klinici „Sent Jude“ u Memfisu (SAD). Posle operacije, postupak lečenja se nastavio u Srbiji, gde je urađena transplantacija koštane srži na Institutu za majku i dete u Beogradu i sprovedene hemoterapije. Usled pojave recidiva, Dušan hitno mora da ide u kliniku „Sant Joan de Deu“ u Barseloni na dodatno dijagnostifikovanje, testiranje i analizu krvi i dva ciklusa hemoterapija i imunoterapiju. On je životno ugrožen i ovaj tretman mu je od posebne važnosti u cilju spasavanja njegovog života. Cena ovog tretmana je 191.312,81EUR. Pomozimo Dušanu Todoroviću slanjem SMS poruke (potrebno je uneti proizvoljni karakter) na 5757 (100 dinara) i uplatama na dinarski račun: 205-999-98 i devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke. #podrzizivot #fondacijapodrzizivot #5757 #smsna5757 #humanitarnaakcija #dusantodorovic

A post shared by Fondacija Podrži život (@podrzizivot) on

Тодоровиќ веќе две години води тешка борба со болеста, а во Барселона замина на дополнителна дијагностика, тестирање и анализирање на крвта и два циклуса на хемотерапија и имунотерапија. Целото лечење во Каталонија чини 191.000 евра.